Finsk teknik gör underverk

led panel

Finska tillverkaren Valtavalo är en belysningstillverkare som gör underverk på den europeiska marknaden med sin rekordlånga livslängd. Många lokaler i både Sverige och Finland har valt Valtavalo för att sänka sina kostnader för sin belysning. Det finska gymnasiet i Dickursby och yrkesskolan Varia har redan övergått till led belysning vilket har visat sig vara ett väldigt smart val både från en miljö och ekonomisk synvinkel. Dickursby bibliotek kommer också inom kort att få ny belysning från Valtavalo som hoppas vara nästa bibliotek att effektivisera sin verksamhet.

LED panel ett bra alternativ för många bibliotek

Svealight är distributör för Valtavalos ljuskällor i Sverige och levererar led panellysrör och downlights till både företag och statliga myndigheter. Led paneler har på senare år blivit ett populärt alternativ till lysrör för många bibliotek då de anses vara mer eleganta och framförallt mer diskreta än lysrören. Led paneler avger ett fint ljus som är jämnt fördelad på varje kvadratmeter till skillnad från lysrör som har en mer dynamisk ljusfördelning. En led panel har dock vissa nackdelar, bland annat att de kan skapa en känsla av en ”steril” miljö vilket man helst vill undvika i vissa lokaler. Paneler är därför inget bra alternativ om man vill uppnå en mysig miljö, vilket ibland är fallet för en del bibliotek. För mer information om led belysning så hänvisar vi till webbsidan ledlysrör.nu.

Vi har varit i kontakt med Jonas från Svealight och gav följande rekommendationer:

”Man bör överväga fler ljuskällor än led paneler om målet är att försöka uppnå en hög ”mysighetsfaktor”. Led paneler kan fungera men då bör man vara försiktig så att ljuset inte blir för starkt. Led panel runt 30W till 35W är tillräckligt i de allra flesta fall, säger Jonas.”